Bonsai skadedyr – gør det selv

Overskriften antyder IKKE at du skal lave dine egne skadedyr, MEN hvordan du slipper af med dem. Så er evt. misforståelser ryddet af vejen. 

I årevis har jeg oplevet at skadedyr, især lus og uldlus, dukker op her i foråret mens nyudsprugne blade er bløde og sprøde. Eller når nåletræerne trækker saft til nyvækst, og de dúmme (undskyld) dyr udklækkes efter en vinter i hi.

Husk at også ledsageplanterne med blød vækst kan være ofre for skadedyr.

Spul dem af

En god måde at holde skadedyr på afstand er når bonsaiene skal vandes, (om det virkede på Putin ville det være dejligt). Men hvad angår træerne så sørg for at overbruse dem dagligt, og gerne få noget vand på undersiden af bladene også. Så du generer lus mm. mest muligt. Koldt vand og spulning hader de, så det kan forebygge lidt af det og holde dem væk.

Er et træ alligevel angrebet bruger jeg to forskellige metoder.

Først spuler jeg blade og grene med en hård men afpasset stråle vand, så jeg reelt skyller skadedyrene af. Jeg bruger gerne en hård vandstråle fra en vandpumpe. Afpasset så jeg ikke ødelægger bladene/nålene.

Hold gerne træet i hånden eller tip det på et bord hvis træet er større, så skadedyrene ikke ender i skålens jord og bare kravler op igen bagefter. Eller dæk skål og jordoverflade med plastik el.a. af samme årsag.

Den behandling gentager jeg nogle dage, og erne to gange dagligt når jeg alligevel skal vande morgen og aften.

Lav din egen insektsæbe

En anden mulighed, hvis førnævnte ikke er nok, er lave din egen effektive og meget billige insektsæbe. Til langt under prisen for det du kan købe. Lige så godt som det du betaler dyrt for i butikkerne.

500 ml vand fra vandhanen eller regnvand blandes med 1 spsk brun sæbe og 2 spsk husholdningssprit.
 
Fremgangsmåde:
  1. Bland vand, sæbe og sprit i en sprayflaske med håndlunkent vand så det let opløses.
  2. Ryst den hjemmelavede insektsæbe grundigt.
  3. Sprøjt både på undersiden og oversiden af træets balde og grene, da mange skadedyr også smutter ned og gemmer sig under bladene.
  4. Gør det om aftenen, så insektsæben har tid til at virke hen over natten hvor det ikke fordamper så hurtigt som i dagtimerne.

 

Hvilke træer angribes?

Tjek dine træer hver gang du vander, da de hurtigt kan blive skadet af et angreb. Isoler gerne angrebne træer fra resten, så skadedyrene ikke bare smutter over på et ny træ.

Sunde træer i god vækst angribes mindre end træer, der er svækkede pga. omplantning eller har svag vækst af andre årsager.

Skjoldlus er du nødsaget til at fjerne mekanisk, da skjoldet beskytter dem relativt godt. Dvs. de skal skrabes af og derefter kan du sprøjte for at ramme de skjoldlus der endnu er på nymfestadiet, og ikke har dannet et beskyttende skjold endnu.

Gentag behandlingerne indtil angebet er stoppet.

Nogle træer er mere udsatte end andre. F.eks. er bøg meget modtagelig for bladlus, og uldlus findes ofte i fyrretræer. Andre træer har gode beskyttende bitterstoffer som holder skadedyrene på afstand.

Især den nye søde vækst i foråret er attraktiv, og her spiller stigende temperaturer også en rolle. Så det er nu du skal holde øje og være klar.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.