Vejen til Shohin bonsai med luftaflægning

Shohin bonsai, de helt små bonsai på maks. 20 cm. højde ca., kan laves på mange måder. Du kan finde en planteskoleplante og forme den hvis den har en rimelig stammetykkelse, og kan beskæres. Du kan købe en mere eller mindre færdig bonsai hvis du har råd og synes det er nemmere.

Men jeg synes det er sjovere at lave de fleste af dem selv fra simpelt materiale.

En lidt mere speciel teknik, er at luftaflægge en busk eller et træ. En af dem det kan lade sig gøre med er Buksbom, Buxus sempevirens. Buksbom er bredbladede stedsegrønne buske, og findes også med grovere større blade end eksemplaret her.

Det her viste eksempel er grundigt beskrevet med video i BONSAI ON som er min medlemsklub med online undervisning. På lidt over et år er træet forvandlet fra at være et svært materiale at skabe en god bonsai med, til en meget lovende Shohin bonsai i kaskadestil.

Det er vigtigt at være meget grundig i sit forarbejde og time tingene rigtigt. F.eks. er det vigtigt at lave selve afringningen af bark og ved i slutningen af vinteren, enten FØR væksten starter for løvfældende bonsai. Eller midt på sommeren. Det giver dog en meget større chance for fremprovokere nye rødder end hvis det gøres inden væksten er i gang.

I det her tilfælde blev teknikken udført i juli, i den periode hvor træet var i semi-dvale. Det giver færre og svagere rødder, men er muligt.

Tidshorisont

Tidsforløbet har været:

  • Juli 2020 – afringning af bark og montering af mos til at aktivere roddannelse
  • Oktober 2020 – adskillelse fra stammen, og foreløbig omplantning
  • April 2022 – træet omplantes til bonsaiskål

Som sagt er februar bedre, og derfor fik træet et år ekstra i træningpotten for at styrke rødderne. Træningspotten er en hulpotte (til vandplanter) som sikrer god gennemstrømning af vand og højt iltindhold, så rødderne udvikles hurtigt og forgrenes bedre. Jorden var akadama og 20 % pumice.

Nu er træet så i den skål jeg forventer det skal være i længe, og med den sunde rodvækst kan første formgivning begynde i efteråret. Indtil da gødes det godt, og så forventer jeg at have en rigtigt god shohin indenfor de næste tre-fire år. Eller kortere tid. 

Efter omplantningen sidder grenene ikke i den endelige position, så de skal snøres og beskæres når næste skridt tages i efteråret.

De gule blade er ikke blade der lider af næringsmangel eller andet. Det er to – tre år gamle blade, der naturligt afstødes og erstattes af den nyere vækst. De klippes af nu, så der kommer lys og luft ind til de indre områder af grenstrukturen for at danne nyvækst længere tilbage.

Åben Bonsai Have lørdag den 14. maj

Vil du se træet, er der Åben Bonsai Have lørdag den 14. maj kl. 11-16. Tilmeld dig og  se mere i kalenderen

Ligesom du som medlem kan se alle videoer on demand på www.kisetsuen.com

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.