Bonsai haven opgraderet til version 2.0

For seks år siden flyttede vi til vores bopæl i det nordfynske. Haven varpå det tidspunkt fuldstændigt tilgroet men med flid og knofedt når man langt. 

Endeligt i år, nåede jeg tæt på det ønskede med bonsai-haven. For ca. fem år siden byggede jeg en udendørs Tokonoma, og siden har jeg set flere tilføje det til deres have med inspiration og rådgivning fra den jeg byggede.

I både USA og Europa. Nu har jeg så tilføjet et ekstra rum, sådan som man også ser dem i Japan indimellem. Ikke udendørs, for det er ikke traditionen. Men jeg har så fortolket det til min egen have. Og det giver en fantastisk ro og mulighed for at studere og nyde træerne  i en ren æstetik.

Tokonomaen er bygget i træ som er behandlet mod råd og svamp. Stolperne er solidt forankrede i jorden i beton. Træet er malet med Gori nød, og den gule farve er en oliemaling blandet i en lys varm gul tone, som også ses i Japan. Måske ikke præcis den farve, men det var den jeg fandt passede godt sammen med den nøddebrune. 

Bunden er ubehandlede brædder af lærk, med en anelse mellemrum så vand kan løbe af hvis det regner ind. Med tiden får de en smuk grålig patineret farve. Du kan sikkert se forskellen mellem de nu ældre brædder i det store rum og de helt nye i det lille rum til højre.

Tokomaens siderum

Siderummet, som er en del mindre end hovedrummet i Tokonomaen, er beregnet til mindre Shohin bonsai, en Suiseki (landskabssten), eller Kusamono (græs og/eller blomsterarrangement).

I går opstillede jeg en Japanske Ahorn skov i det primære rum, og en blomstrende tjørn i det andet. Det fungerer efter hensigten, og giver noget særligt til haven.

Tokonomaens funktion er at skabe en rolig baggrund og lade træerne stå frem helt rent og enkelt. Der kan anvendes en billedrulle med et årstidsbestemt motiv f.eks. eller bonsaiene kan stå alene. Ved bonsaien anbringes typisk en ledsageplante til at udtrykke voksested for træet og årstid.

He lidt stemningsbilleder fra den opgraderede have.

 

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.